Renhold av tennene

 

Renhold av tennene

For å unngå problemer med tenner og tannkjøtt, er det viktig med et fornuftig kosthold og godt renhold. Her følger noen råd om hvordan du best kan ta vare på tennene dine:

  • Ha regelmessige måltider og unngå småspising mellom måltidene. Om du må spise noe mellom måltidene, ta frukt eller grønnsaker i stedet for noe søtt.
  • Reduser inntak av sukkerholdig mat og drikke. Brus kan for eksempel erstattes med vann som tørstedrikk.
  • Vent en time med å pusse tennene etter inntak av syrlig mat og drikke. Avslutt gjerne måltidet med basiske matvarer som for eksempel ost eller melk.
  • Børst tennene grundig med tannkrem morgen og kveld. En slitt tannbørste er lite effektiv. Bytt derfor børsten når busten begynner å sprike.
  • Rengjør mellom tennene minst en gang per dag. Dersom tennene står tett, vil tanntråd være et effektivt hjelpemiddel. For å komme til mellom jekslene, kan det med fordel brukes en tanntråd-holder.
  • Ved større mellomrom mellom tennene, vil mellom-romsbørster egne seg best. Disse kommer i ulike størrelser og brukes på tilsvarende måte som tann-stikker. Mellomromsbørster er spesielt godt egnet til å holde rent dersom du har en bro. Tannlege eller tannpleier kan hjelpe deg med å velge korrekt størrelse på børsten.

Selv om både kosthold og renhold er godt, bør man få munnen kontrollert hos tannlege eller tannpleier hvert år. Slik vil man kunne oppdage hull i tennene, tannkjøtts-sykdommer eller infeksjoner i munnhulen som bør behandles.